Caută
Close this search box.

Viscri, satul „uitat de lume” din Transilvania, care a ajuns refugiu pentru Regele Charles al III-lea al Marii Britanii

Satul Viscri / Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

Andrei Blumer, președintele Asociației pentru Ecoturism, și László Potozky, directorul Fundației pentru Parteneriat, care promovează destinațiile ecoturistice din România, au vorbit, la podcastul Leaders, despre celebrul sat Viscri, din județul Brașov, în care și Regele Charles al III-lea al Marii Britanii deține o proprietate.

A început ca un sat uitat de lume”, cu numeroase case vechi, unele dintre ele abandonate, și cu drumuri neasfaltate, a spus Andrei Blumer despre localitatea din Transilvania.

În ultimii ani, însă, Viscri a devenit cunoscut pe plan internațional, fiind asociat în special cu Regele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și al altor Teritorii ale Commonwealth-ului, care deține o proprietate în acest sat. 

Majestatea Sa este prieten cu România, cu Colinele Transilvaniei și cu Viscri”, a afirmat Andrei Blumer, președintele Asociației pentru Ecoturism.

Ce apreciază Regele Charles al III-lea la satul Viscri

Atașamentul lui Charles al III-lea față de România s-a reflectat și în vizita pe care a făcut-o în țara noastră, la scurt timp după Încoronarea sa ca Rege, susține László Potozky, directorul Fundației pentru Parteneriat.

Regele apreciază în mod deosebit simplitatea și autenticitatea vieții rurale din România, conform lui Potozky.

(n.r. Îi plac) tihna, liniștea, să se plimbe. Are un toiag simplu, făcut din lemn. Îi place mâncarea, îi place să stea la de vorbă cu oamenii locului. Când se plimba, am văzut, am fost împreună cu el, s-a oprit și a discutat. Evident, a fost tradus în majoritatea cazurilor, dar a vorbit cu cei mai simpli oameni din localități”, a spus László Potozky la Vorbitorincii Leaders.

Vizitele Majestății Sale în România au schimbat perspectiva multor „oameni importanți”, făcându-i să vadă satul cu alți ochi, crede Andrei Blumer

Dacă Regele, Prințul, cum era atunci, vine și merge pe ulița satului, înseamnă că totuși mersul pe ulița satului nu e chiar așa de rău, dimpotrivă. De exemplu, în Viscri, evenimentul zilei era când soseau vacile de pe islaz. Erau aparate de fotografiat de zeci de mii de euro care așteptau să vină vacile de pe islaz. Și dacă prințul vine și vede lucrul acesta, unui politician din București i se poate aprinde un beculeț”, spune Blumer.

Deși astfel de evenimente din viața rurală i-ar putea face pe unii români să simtă un complex de inferioritate față de civilizația vest-europeană, realitatea arată că aceste experiențe simple nu doar că aduc bucurie și relaxare, dar contribuie și la economia locală, a explicat el. 

„Ecoturism nu înseamnă turism ieftin, dar îți oferă mult”

Ecoturismul nu înseamnă renunțare la confort și condiții modeste, potrivit lui Andrei Blumer. El susține că există zone în care turiștii pot găsi facilități pe care nu le au la marile hoteluri din centrul orașelor. 

Ecoturism nu înseamnă turism ieftin neapărat. Dacă vorbim la nivel global, nu este neapărat ieftin, dar e un turism care îți oferă mult”, a spus László Potozky.

Andrei Blumer consideră că turismul este o afacere și, pentru a avea succes în acest domeniu, este esențial să înțelegem că nu este suficient să oferim peisaje spectaculoase și tradiții autentice.

Dacă nu fac bani de pe urma acestei activități, înseamnă că e un eșec pentru noi. Suntem într-o zonă de idealism, dar e un idealism în care, la sfârșitul zilei, cineva trebuie să facă bani. […] Suntem într-o competiție globală. Turismul este, în ziua de astăzi, la un click distanță. Te muți din Vietnam în Australia, din Australia în România, din România te duci în Spania să cauți o ofertă, să vezi păsări, de exemplu”, a explicat Blumer.

Posibilitatea de a călători în străinătate a avut un impact pozitiv asupra românilor, atât prin expunerea la standarde mai ridicate de servicii, cât și prin influențarea industriei ospitalității din țară. Astfel, românii au devenit consumatori mai exigenți, ceea ce a contribuit la creșterea calității serviciilor turistice locale. 

A crescut calitatea servicilor din România și prin intermediul clienților. Mersul în străinătate, din multe puncte de vedere, este benefic. Dar, turismul este pe o balanță de plăți negativă. Cu alte cuvinte, se cheltuie mai mulți bani în exterior decât se cheltuie în interiorul țării.

Aduce mai puțin venituri de pe urma incoming-ului ( n.r. turiști străini care vin în România) decât veniturile lăsate de turiștii români în străinătate. Cu alte cuvinte, dacă ai fi prim-ministru, mâine ar trebui să iei o decizie să închizi robinetul acesta. Și nu-l poți obliga pe român să nu mai călătorească. Ce poți să faci este să investești în imaginea și în infrastructura de turism a României ca să atragi din alte zone turiști care să-ți vină în România”, a spus Blumer.

Andrei Blumer a mai spus că un aspect esențial al ecoturismului este menținerea unui echilibru între activitatea turistică și viața comunității locale. Este important ca localnicii să aibă perioade în care să se bucure de ritmul firesc al satului, fără prezența constantă a turiștilor. 

Urmăriți o ediție Vorbitorincii Leaders cu un subiect în premieră: ecoturism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți