de Adriana Crăciun
O nouă ediție din Vorbitorincii Leaders vine cu un subiect în premieră: ecoturism. Cătălin Striblea a discutat cu doi invitați pasionați de acest domeniu, care promovează destinațiile ecoturistice din România. Este vorba despre Andrei Blumer, președintele Asociației pentru Ecoturism, și László Potozky, directorul Fundației pentru Parteneriat.
Turismul din România are un potențial uriaș, mai ales în zonele rurale și naturale, unde vizitatorii români și străini pot descoperi tradiții autentice, peisaje impresionante și pot avea parte de ospitalitatea localnicilor, susțin cei doi. „Sunt oameni dispuși să vină și să cheltuie bani pentru o experiență de genul acesta”, spune Andrei Blumer, președintele Asociației pentru Ecoturism.
Dar, pentru ca impactul economic să fie vizibil și sustenabil, este esențial ca banii cheltuiți de turiști să rămână în aceste comunități și să circule în economia locală.
„Când ai o localitate cu câteva mii de oameni și tu lași bani la 2-3 din sat, poți să zici că efectul economic e oarecum redus. Însă, el se multiplică. Noi încercăm să dezvoltăm aceste servicii. Pe de-o parte, să fie de bună calitate, pe de altă parte, banii să rămână în economia locală. Și banii, dacă putem, să se rotească”, a explicat Andrei Blumer.
Atunci când turiștii aleg să consume produse și servicii locale, impactul economic nu se limitează doar la afacerile direct implicate în turism, ci se extinde și asupra altor domenii, spune el.
„Efectul indirect: smântâna să o cumpere acolo, mâncarea să fie de acolo, serviciile să fie de acolo. Dacă ai un service care repară mașinile uzate de pe urma activității turistice, banii de la turist ajung la service. Și acesta e un efect indirect. Și după aceea e un efect multiplicator: eu dezvolt că am mai mulți bani și încep să refac casa mea personală și atunci îi chem pe niște meșteri de acolo. Deci banii se rotesc”, a spus Andrei Blumer.
Site-ul eco-romania.ro reunește o parte dintre eco destinațiile din România care merită vizitate. Pe platformă se găsesc și opțiuni de cazare, trasee și activități. „Există o paletă largă de idei pentru petrecerea timpului”, conform lui László Potozky, directorul Fundației pentru Parteneriat.
„Când am pornit, nu știu dacă erau puține, dar la pensiunile care existau la momentul respectiv venea turistul la mine, îi ofeream cazare și masă. Atât. Acum, pensiunile care se află în rețeaua noastră, în cele șapte destinații, deja dau mai mult. […] Pe lângă mâncare și cazare, deja (n.r. oamenii) încep să ofere în curtea lor anumite servicii: modalități prin care familia să se simtă bine, un teren de joacă pentru copii etc.”, explică Potozky.
Astfel, există mai multe opțiuni pentru vizitatorii care aleg să se cazeze pentru mai mult de două sau trei zile. „Poți să mergi în zeci și zeci de ture, pe trasee tematice. Poți să mergi pe trasee cu mountain bike-ul. În anumite zone avem călărie, echitație. Poți să iei o căruță și să mergi și să faci un picnic nu știu unde, la stână. Avem o diversificare a serviciilor extraordinară”, a spus László Potozky.
Ecoturism în România. Destinație: Băile Tușnad și împrejurimile
Băile Tușnad (județul Harghita) face parte din rețeaua Eco-România, fiind una dintre cele șapte destinații ecoturistice. Printre altele, vizitatorii care ajung aici pot descoperi sute de izvoare de ape minerale, benefice atât pentru băut, cât și pentru relaxare în băi terapeutice, pot savura preparate secuiești tradiționale și se pot bucura de observatoare de urși realizate de unul dintre cei mai renumiți fotografi de natură din lume.
Din bucătăria locală, fac parte sarmalele secuiești, mezelurile făcute în casă fără aditivi, sau kürtőskalácsul, cozonacul secuiesc preparat de localnici.
„Harghita este probabil cea mai bogată zonă din Europa în ce privește numărul de izvoare de apă minerală. Numai în Harghita avem 2000 de izvoare de apă minerală. Carbogazoase majoritatea. Dintre care câteva sunt de la Borsec, Tușnad, Perla Harghitei, sunt îmbuteliate, dar altele curg liber”, a explicat László Potozky.
Localitatea Băile Tușnad este cunoscută ca stațiune balneoclimaterică, însă în ultimii ani și-a extins identitatea, devenind și o importantă destinație ecoturistică, conform celor doi invitați la podcastul Leaders.
Prin eforturile organizațiilor locale și ale autorităților, zona a atras atenția iubitorilor de natură, inclusiv a renumitului fotograf Máté Bence, care a dezvoltat aici un proiect de observare a urșilor.
„Ce e foarte interesant cu zona aceasta este că ea, fiind situată pe un coridor de trecere, în special al urșilor, și cu abundență de urși chiar sute de ani, prin niște măsuri extrem de inteligente, cu cooperarea primăriei, s-a reușit să se diminueze aproape până la zero conflictele între urși și om”, a spus Andrei Blumer.
Una dintre aceste măsuri este instalarea de garduri electrice în zonele periferice. O altă măsură luată a fost inventarierea și înlocuirea pomilor fructiferi din spațiile publice pentru a elimina o sursă importantă de hrană, conform celor doi.
De asemenea, sistemele de colectare a deșeurilor au fost modernizate cu containere speciale, rezistente la accesul urșilor.
„Sunt niște măsuri simple, dar ceea ce nu este simplu pentru România este să fii determinat pe o perioadă mai lungă să le aplici. Și dau doar exemplul gardurilor electrice. Dacă ai uitat să legi firele la curent, degeaba ai garduri electrice. Și dacă ursul observă că nu ești serios, el revine. […] Problema noastră este: când luăm măsuri de management în general, rareori le ducem până la capăt o perioadă de timp mai lungă. Și aici au dat roade, că au fost serioși. S-au ținut cu dinții de măsuri”, a afirmat Andrei Blumer.
Andrei Blumer a precizat că ecoturismul nu înseamnă numai observarea animalelor sălbatice, ci și respectarea habitatului lor natural.
„Ecoturism înseamnă să încercăm a nu modifica comportamentul animalelor pe cât posibil în activitatea turistică. Și aici bineînțeles că există această dezbatere, pentru că încercând să vezi animale sălbatice, precum ursul, în pădure, ele sunt hrănite. Dar nu sunt hrănite în momentul de față neapărat pentru a fi văzute, ci sunt hrănite într-un proces de management al fondului cinegetic”, a spus Blumer.
Urmăriți o nouă ediție din Vorbitorincii Leaders: