Caută
Close this search box.

Balamucul de weekend 13

Scris de:
  • Diana Popescu
    Diana Popescu

Vorbitorincii sunt o comunitate independentă de analiști și publiciști. Lucrăm în interes public și credem că o nație are nevoie de bun simț și cultură pentru a progresa. Singurele surse de finanțare sunt contractele de publicitate, plățile Google pentru audiența din Youtube și donațiile voastre. Dacă vreți să ne sprijiniți, puteți apăsa acest buton.

Prieteni, celebrăm o chestiune foarte rară de-a lungul unui an: weekendul de 4 zile. Așa că am câteva ponturi despre cum vi-l puteți umple într-un mod încântător.

Gata, de azi e dezlegare la muzici și vibe bun în Parcul Etnografic din Cluj! JAZZ IN THE PARK se întoarce cu trei zile de concerte unul și unul. Ibrahim Maalouf, Kokoroko, Mammal Hands, Seun Kuti & Egypt 80, Biréli Lagrène sau Omar Sosa sunt doar vârful icebergului sonor care „îngheață” timpul și topește inimi.

Jazz in the Park, in weekend, la Cluj
Jazz in the Park, în weekend, la Cluj

Sigur că oamenii care vin la festival sunt interesați de lineup, dar, în mod paradoxal, de multe ori ce se întâmplă pe scenă nu e cel mai important lucru. Ce se întâmplă între show-uri, între scene, în jurul lor, în curțile tradiționale ale acestui muzeu în aer liber, asta e esențial.

Comunitatea creată în jurul JiP e marele câștig al unui eveniment care nu s-a limitat la a livra artiști de top. Și-a propus (și a reușit) să livreze relaxare, bucurie, răsfăț și un prețios sentiment al apartenenței. An după an, pe ulițele satului din inima orașului se trăiește la pas mic și intensitate mare. Experiența pe care, dacă o-ncerci o dată, te vezi „nevoit” s-o reiei, anul următor: e un cadou pe care nu ți-l poți refuza în acest weekend.

Despre comunitate e vorba, weekendul ăsta, și-n inima Bucureștiului. Sâmbătă și duminică, AMZEI BLOCK PARTY II transformă intersecția străzilor Christian Tell și Biserica Amzei într-o piațetă vibrantă. „O inițiativă civică și o invitație la reconciliere cu ceilalți„. Astfel descriu organizatorii evenimentul prin care reimaginează spațiile publice din centrul Capitalei. Muzică, lecturi, ateliere și dans, iată meniul pentru două zile petrecute într-un spațiu pietonal în care prioritate au buna conviețuire, siesta culturală și ideile care fac bine orașului.

Orașului îi fac bine și spațiile vii, verzi, atent gândite și plănuite cu grijă pentru viitor. În seara asta, de la ora 18.00, Inițiativa GRĂDINI DE BUCUREȘTI propune, în Grădina Muzeului Storck, vernisajul unei expoziții despre grădinile secrete ale urbei. „Acele spații vii, pline de memorie, care au modelat Bucureștiul discret, din spatele zidurilor„.

Mâine dimineață, de la 9:30, arhitecta Eliza Yokina și echipa ei vă dau întâlnire în curtea Casei Ienăchiță, pentru o plantare comunitară. Sunteți așteptați cu o plantă adusă de-acasă sau, pur și simplu, cu chef de grădinărit. Grădina e deschisă, la fel și brațele celor care luptă pentru un București care respiră bine și visează departe.

Cei care își propun să facă valuri (la propriu și la figurat) sunt așteptați, sâmbătă și duminică, la DÂMBOVIȚA DELIVERY. Ocazie cu care pot redescoperi un loc uitat al orașului: Debarcaderul Timpuri Noi, transformat cu ocazia asta într-un loc de întâlnire, dialog, joacă și reconectare cu apa. Organizatorii de la Nod Makerspace și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 au plănuit peste 30 de activități gratuite, ale căror scene sunt malul și râul: plimbări cu canotci, caiace și SUP-uri, ateliere creative pentru copii, instalații artistice, desen colectiv, dans, lectură în aer liber, discuții despre ecologie, poezie, economie circulară, un DJ set și un traseu de instalații completează oferta acestui eveniment-manifest.

Dâmbovița Delivery - Debarcader Timpuri Noi, în acest weekend
Dâmbovița Delivery – Debarcader Timpuri Noi, în acest weekend

Zidul de la debarcader se preschimbă într-un mural inspirat de curgerea râului și ideea de apartenență, iar pe 7 iunie, între orele 16:00 și 18:00, e programată dezbatarea „Hai să ne ascultăm unii pe alții”. O discuție despre reziliența climatică a Bucureștiului, cu specialiști din sănătate publică, urbanism, ecologie și administrație. O conversație despre cum poate Dâmbovița să răcorească orașul și să aducă oamenii împreună.

Detalii, programul complet și harta evenimentului pe site-ul dambovitaapadulce.

Dacă vâslitul pe Dâmbovița v-a făcut poftă de și mai multă joacă, mai am o veste bună: la Iași se desfășoară, de azi și până duminică, un întreg festival dedicat jocurilor. „ȘOTRON. Festivalul copilăriei” e pretextul ideal pentru activități cultural-educative care au drept public-țintă locuitorii tineri și foaaarte tineri ai orașului. Ce le oferă? Ateliere de lectură interactivă și scriere creativă; spectacole de teatru, experimente amuzante și explorări de muzee cu ochelari VR; ateliere de pictură, olărit sau robotică. Grămezi de alte metode prin care-ți petreci vremea cu cap.

E, deja, o tradiție prin părțile locului: Muzeul Național al Literaturii Române organizează din 2014 încoace acest maraton al distracției istețe. Programul detaliat îl găsiți pe site-ul șotroniași.

Pentru că weekendul continuă și luni, 9 iunie, Rusaliile se cer marcate în mod festiv. În sensul ăsta, Corks Cozy Bar are o propunere originală: Marea Degustare de Colivă.

O vorbă veche te sfătuiește „Nu te pune cu poporul al cărui desert preferat este coliva„. Corect! Și, decât să-l superi pe român, mai bine afli care-i versiunea lui preferată. Luni aveți ocazia să încercați un produs tradițional în variante „de școală veche„, apoi în diverse reinterpretări (dulci și sărate). Însoțit, firește, de o selecție eclectică din vinuri liniștite și spumante.

Doamne-ajută la toți consumatorii responsabili! 🥳

Jazz in the Park 2024 – Aftermovie / Jazz in the Park are loc în acest weekend, la Cluj

*Pe Diana Popescu o puteți găsi și pe facebook ori pe Vorbitorincii, iar de la ea puteți pescui multe idei pentru weekend

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți