Caută
Close this search box.

Îl vreau pe Ilie Bolojan prim-ministru

Scris de:
  • Lorand Balint
    Lorand Balint

După 10 ani, vara aceasta am făcut o excursie prin județul Bihor și Oradea. Nu aș fi crezut niciodată că o asemenea evoluție este posibilă în România. Saltul înainte este incredibil.

Nu este de mirare că fostul primar al orașului Oradea și actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, este adesea menționat ca un exemplu de eficiență și succes administrativ, și că mulți își doresc să-l vadă în funcția de prim-ministru.

Totuși, spre surpriza multora, Bolojan refuză această oportunitate, argumentând că la București nu ar dispune de pârghiile necesare pentru a-și face munca în mod eficient și a obține rezultate reale.

Se pare că refuzul lui nu este suficient, numele său continuă să apară apară – acum inclusiv în discursul unor candidați la Președinție de la alte partide.

Oamenilor le este greu să accepte că un om de succes, care știe meserie și este ambițios poate refuza pe bune să fie Primul Ministru al României.

De fiecare dată când văd reacțiile acestea îmi amintesc o poveste cu Napoleon Bonaparte: se spune că, la un moment dat, acestuia i s-ar fi prezentat un scenariu de bătălie extrem de complicat și ar fi fost întrebat: „Napoleon, dumneavoastră sunteți cel mai bun și mai strălucit lider militar și strateg. Ce ați face într-o situație ca aceasta?” După ce a analizat cu atenție scenariul prezentat, Napoleon ar fi răspuns: „Sunt unul dintre cei mai buni lideri militari pentru că am avut întotdeauna grijă să evit să fiu prins în astfel de situații imposibile.

Momentul ilustrează foarte bine abilitatea sa de a înțelege complexitatea situațiilor și de a recunoaște când condițiile sunt nefavorabile, nepermițând victoria. De a recunoaște când resursele și influența nu sunt suficiente pentru a asigura succesul și de a nu avea rețineri în a evita astfel de contexte.

Poți să fii Napoleon Bonaparte, să ai ditamai armata franceză, și totuși să fie clar că nu o să poți câștiga o anumită bătălie, oricât de mult ai încerca. Uneori, nu există nicio cale spre victorie, și evitarea devine singura opțiune rațională.

Exact ca în povestea cu Napoleon, care este considerat unul dintre cei mai buni lideri militari pentru că a știut să evite situațiile imposibile, Bolojan demonstrează o abilitate similară de a-și evalua mediul și de a decide să nu se implice într-o poziție unde succesul ar fi clar imposibil de atins.

Ceea ce, trebuie să recunoaștem, este extrem de rar în România.

Foto: Inquam photos, George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți