Caută
Close this search box.

Monarhia AI. Cine sunt mogulii tech din jurul lui Donald Trump și încotro se îndreaptă noua politică americană

de Adriana Crăciun

Fostul jurnalist Mihnea Măruță a explicat, la podcastul Vorbitorincii Leaders cu Cătălin Striblea, direcția în care se îndreaptă politica americană, după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Discuția a pornit de la textul Monarhia AI, în care Măruță, doctor în filozofie, analizează cercul de influență din jurul liderului republican, dominat de moguli din industria tehnologică. 

Elon Musk, Mark Zuckerberg și Jeff Bezos sunt o parte dintre miliardarii tech care au participat, pe 20 ianuarie 2025, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, pentru un nou mandat în fruntea SUA. „Imaginea șocantă, inclusiv pentru societatea americană”, după cum spune Mihnea Măruță, este importantă pentru a înțelege noul context politic american.

Acest text este o încercare de a înțelege dacă există un nucleu ideatic, o doctrină, o ideologie, ceva coerent, dincolo de deciziile în avalanșă pe care observăm că le ia noua administrație”, susține fostul jurnalist.

Pentru prima dată în istoria lumii, asistăm la o alianță între cea mai mare putere politică și militară globală și cele mai influente platforme tehnologice, care împreună adună, probabil, două treimi din populația planetei, sau cel puțin jumătate din aceasta, consideră Mihnea Măruță.

Ceea ce am încercat eu în textul Monarhia inteligenței artificiale, a fost să înțeleg încă o dată dacă există, din punct de vedere filozofic, să o zicem cel mai simplu, o direcție. Dacă există ceva pe care se întemeiază această nouă administrație americană”, a continuat fostul jurnalist.

Astfel, personajul cheie, din punct de vedere doctrinar, nu este Elon Musk, așa cum ar putea părea la prima vedere. Musk, deși un jucător important pe scena globală, poate fi considerat mai degrabă „regina” pe tablă, care implementează noile direcții, spune Mihnea Măruță.

Figura cheie, din punct de vedere doctrinal, să zicem, este un alt miliardar care are o biografie extrem de interesantă și care se numește Peter Thiel, care este născut în Germania, a emigrat de mic în Statele Unite. Un element biografic pe care l-am descoperit ulterior și care este puțin cunoscut, a copilărit o vreme în Africa de Sud, în medii naziste, la fel ca Elon Musk”, a explicat Măruță la Leaders.

Legătura lui Donald Trump cu Peter Thiel

Peter Thiel și Elon Musk se cunosc de mai bine de 20 de ani, amândoi făcând parte dintre fondatorii celebrei platforme de plăți online PayPal. De-a lungul timpului, Thiel, cunoscut și pentru platforma de software Palantir, a înființat mai multe startupuri, companii tech și fonduri de investiții. 

Dar, dincolo de activitatea sa în businessul tech, el s-a făcut remarcat și prin exprimarea ideilor care sunt împotriva democrației. 

Are un text din 2009 în care zice, printre altele, aici citez din memorie, că democrația nu mai este compatibilă cu libertatea. Acești oameni, printre cei mai bogați oameni ai planetei, au ajuns într-un fel la concluzia că societatea capitalistă este împiedicată și se produce un soi de stagnare din cauza sistemului democratic.

Și el dă și un exemplu într-unul din interviuri, și anume: pentru ca o lege să fie aprobată de Congresul Statelor Unite, trebuie să treacă prin 40 de furci caudine, prin 40 de checks and balances, cum le zic americanii, prin 40 de aprobări, respingeri, proceduri. Iar birocrația aceasta li se pare că ține lucrurile pe loc. De ce? Pentru că ei sunt obișnuiți, din mediul privat, ca decizia să fie luată de un singur om și acea decizie să se transmită întregului corp aflat în ordine”, a spus Mihnea Măruță

Un aspect interesant despre acest miliardar american este influența semnificativă pe care a avut-o asupra carierei politice a vicepreședintelui James D. Vance. Thiel poate fi considerat „creatorul” vicepreședintelui american, spune Mihnea Măruță

Totul a început în 2011, când cei doi s-au întâlnit la Universitatea Yale, unde JD Vance era student la drept, iar Thiel susținea o conferință. 

După câțiva ani, miliardarul tech l-a angajat pe Vance la unul dintre fondurile sale de investiții, iar mai târziu i-a susținut demersurile antreprenoriale, ajutându-l să își deschidă propriul fond. La câțiva ani distanță, Thiel a fost și principalul finanțator al campaniei electorale din 2021, care l-a propulsat pe JD Vance în funcția de senator de Ohio.

În momentul în care tu îi dai unui om politic relativ necunoscut toți banii cu care el să devină senator, se poate spune și ne învață istoria că acolo se creează un soi de datorie”, a spus Măruță.

În 2016, Peter Thiel, considerat un investitor de anvergură din Silicon Valley, a avut curajul să-și asume public susținerea față de Donald Trump, aflat atunci la prima sa candidatură pentru președinția SUA.

Suntem cu nouă ani în urmă, tot Silicon Valley este tradițional fief al Partidului Democrat. 2016, Peter Thiel, nu numai că îl susținea pe Trump cu bani, dar se duce și vorbește la Convenția Națională Republicană, e un discurs faimos în care zice că soluția pentru America este Trump. Trump câștigă și drept răsplată îl numește pe unul dintre oamenii lui Peter Thiel în funcție de șef al biroului pentru tehnologie de la Casa Albă”, a explicat jurnalistul. 

Ce-i unește pe mogulii tech? Doctrina acceleraționistă

În opinia acestor miliardari din zona tech, care îl înconjoară pe Donald Trump, principalul obstacol în calea libertății și a realizării viziunii lor privind tehno-eficiența este democrația reprezentativă, spune Mihnea Măruță

Din documentarea pe care am făcut-o pentru acel articol, am descoperit că, de fapt, doctrina de la care se revendică acești oameni, hai să o zicem pe scurt, să nu stagnăm și noi, se numește acceleraționism. Este o doctrină lansată în anii ’90 de un gânditor englez, filozof și profesor de filozofie la Universitatea Warwick, care se numește Nick Land”, a explicat fostul jurnalist.

Potrivit lui Mihnea Măruță, acceleraționismul lui Nick Land stabilește că este nevoie de o eliberare a capitalismului. 

Trebuie să accelerăm înspre viitor. Ceea ce se întâmplă în acești ani, în această perioadă, este un fel de stagnare, un fel de încetinire, care este cauzată de democrație, în primul rând. Democrația este cea care ține în loc dezlănțuirea capitalismului, care poate duce la o adevărată eficientizare a societății în care trăim”, a afirmat Măruță.

Urmărește explicațiile lui Mihnea Măruță în podcastul Vorbitorincii Leaders:

Un răspuns

  1. Superba discutie! Nu m-am plictisit de loc in cele 2 ore si ceva… Mi-a placut sinceritatea si finalul optimist!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte episoade