de Adriana Crăciun
China va aborda o strategie calculată în fața presiunilor economice americane, consideră antropologul Andrei Colțea. Invitat la podcastul Vorbitorincii Leaders, Colțea, care are și un doctorat în Studii Globale la Universitatea din Shanghai, a afirmat că Beijingul nu va dori să fie atras într-un război comercial, în urma deciziei președintelui SUA, Donald Trump, de a impune taxe asupra mărfurilor chinezești.
Andrei Colțea subliniază că reacția Chinei, de a introduce, la rândul său, un pachet de taxe între 10% – 15% pentru mai multe produse americane, are rolul de a demonstra că nu este „un jucător slab”.
China adoptă mai degrabă o abordare defensivă în fața provocărilor economice și politice, consideră antropologul. „Niciodată nu face primul pas. Reacționează în oglindă și încearcă să evite conflicte”, știind că menținerea comerțului liber este în avantajul său, spune Andrei Colțea.
Totuși, deși Beijingul preferă calea neconflictuală, nu va rămâne pasiv în fața presiunilor SUA, dacă acestea vor continua, spune Colțea. „Dacă americanii insistă, chinezii sunt nevoiți să răspundă cu aceeași monedă”, pentru a-și menține reputația în fața altor state, susține antropologul la Vorbitorincii Leaders cu Cătălin Striblea.
„În principiu, chinezii nu vor să fie atrași într-un război comercial sau de orice fel. Discursul, inclusiv la nivel de media de stat, este întotdeauna împotriva escaladării. Arată cu degetul spre americani: uite ce agresivi sunt, uite ce vor să facă. Noi (n.r. China), pe de altă parte, susținem inclusiv decarbonizarea, comerțul liber, toate valorile acelea pe care americanii pretind că le au. Noi, de fapt, suntem promotorii lor acum, în ordinea mondială”, a spus Andrei Colțea.
„Bunăstarea europeană se bazează pe apărare furnizată de America și pe produse ieftine furnizate de China”
După criza provocată de pandemia COVID-19, atât Europa, cât și SUA încearcă să aducă producția înapoi pe propriile teritorii. Acest lucru ar contribui atât la crearea de locuri de muncă, cât și la scurtarea lanțurilor de aprovizionare și la reducerea dependenței de producția din alte colțuri ale lumii, în special din China.
În acest context, potrivit antropologului Andrei Colțea, China a încercat „să stimuleze piața internă” pentru a contracara „tendința de relocalizare a lanțurilor de aprovizionare”.
„Au reușit până la un punct, pentru că și piața aceea are o limită. Este imensă, dar are o limită. Consumatorul chinez poate să ducă până la un punct. Bineînțeles că ar fi pierzătorul China, mai ales că ei au investit foarte mult în capacitățile de producție, nu doar cantitativ, ci și calitativ. Există o tehnologie destul de avansată. Am fost eu acolo și am văzut niște fabrici de haine, de jucării, și investesc permanent, își reînoiesc tehnologia. Bineînțeles că ar avea de pierdut”, a explicat antropologul.
Andrei Colțea subliniază că deși anumite industrii, precum cea alimentară, ar putea beneficia de pe urma relocalizării, ideea de a deveni complet autosuficienți este, în opinia sa, o utopie.
„Nu se poate face la nivelul lor de tehnologie, chiar de prețuri, în unele lucruri nici nu are rost să încercăm, în opinia mea, pentru că războiul e pierdut din start și pierzătorul va fi întotdeauna consumatorul final”, a spus antropologul.
Andrei Colțea atrage atenția că bunăstarea europeană depinde în mare parte de produsele ieftine furnizate de China și de securitatea asigurată de Statele Unite. Renunțarea la aceste avantaje ar putea avea efecte economice semnificative.
„Toată bunăstarea europeană se bazează pe apărare furnizată de America și pe produse ieftine furnizate de China. Suntem noi dispuși în Europa, de exemplu, sau chiar și în America, că o să vedeți efectele inflaționiste ale tarifelor lui Trump, imediat o să vadă, să renunțăm la asta, să facem sacrificiul de a cumpăra nu mai scump, mult mai scump unele lucruri?”, a afirmat Andrei Colțea.
Andrei Colțea este antropolog, istoric, autor, instructor de arte marțiale și cercetător al fenomenelor religioase. El a obținut un doctorat în Studii Globale la Universitatea din Shanghai. În prezent este consultant de branding intercultural pentru companii internaționale majore, având experiență profesională și în marketing politic și educație.
Urmărește noul episod Vorbitorincii Leaders cu Cătălin Striblea: