Ce e de făcut în weekend?
Dacă n-ați profitat, încă, de oferta Romanian Design Week, mai aveți la dispoziție restul săptămânii (până duminică, inclusiv). Zeci de expoziții, instalații, intervenții în spațiul public, toate vorbesc despre conceptul ediției 2025, „Design Tomorrow Today”. Cine nu e dispus să aștepte un mâine improbabil, pentru idei și inovație are, deja, la dispoziție trei spații centrale, doldora de creativitate: fosta clădire a restaurantului Cina, parterul Galeriei Naționale a Muzeului Național de Artă al României și Casa Fratelli.
Ce vă așteaptă, odată trecut pragul fiecărui spațiu? Proiecte și colaborări care vorbesc despre cum poate designul să transforme orașul. Și, mai mult, să genereze dialog. Ba chiar să inspire comunități. Sunt planuri ambițioase. Dar, cu peste 150 de organizații locale și internaționale implicate, imaginația are șanse mari să aducă orașul mai aproape de ceea ce ne dorim pentru el.
Festivalul Strada Armenească are, anul ăsta, un preambul inedit: 𝗣𝗼𝗽-𝗨𝗽: 𝗔𝗹𝗹 𝗧𝗵𝗮𝘁 𝗝𝗮𝘇𝘇, un eveniment care pune accent (și preț) pe rolul muzicienilor armeni în evoluția jazzului neaoș. La ce să vă așteptați? Concerte în care cuvintele de ordine sunt etno-jazz, folclor balcanic, blues, improvizație, avangardă și urban.
24 și 25 mai sunt zilele în care Cartierul Armenesc poate fi luat la pas, poate fi ascultat și chiar gustat (ați încercat cafeaua armenească?), poate fi cercetat și înțeles mai bine cu ajutorul celor care-l iubesc, deja. Vânători de comori arhitecturale, expoziții (foto și nu numai), gastronomie, târg cu artizani și DJ set-uri spun și ele povestea unei comunități care ne-a influențat semnificativ viața culturală. (Ediția 2025 a Festivalului Strada Armenească e programat pe 1,2 și 3 august, în Grădina Botanică).
Până pe 25 mai, RAD ART FAIR aduce la București 28 galerii prestigioase din România și restul Europei, pentru o privire de ansamblu asupra artei vizuale a prezentului.
La Hotel Caro, Parcul de sculptură revine, pe cei 5000 de metri pătrați ai săi, cu 100 de lucrări de mari dimensiuni, semnate de nume importante, care fac casă bună cu natura și arhitectura. Indiferent dacă sunteți colecționari (și plănuiți să faceți achiziții) sau „civili” care doar iubesc arta, RAD e mereu o alegere inspirată, pentru o zi în care să vă simțiți bine cu voi înșivă.
𝗧𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗠𝗮𝘀𝗰𝗮 împlinește 35 de ani. Ce motiv mai bun pentru un weekend aniversar? Între 23 și 25 mai, la sediul din Bulevardul Uverturii, sărbătoriții au plănuit un maraton prin care să-și spună „povestea așa cum este – cu istoria noastră, cu eșecurile noastre, cu visurile care încă ne țin în mișcare”.
Tururi ghidate prin spațiile teatrului la care, de obicei, publicul nu are acces; discuții despre cum se regândește o instituție culturală în România zilelor noastre; expoziții, instalații și, firește, spectacole. Bonus, un concert acustic și chiar o sesiune de silent disco. Asta propun Catinca Draganescu și echipa ei, care șlefuiesc în permanență conceptul de teatru comunitar.
Weekendul ăsta, numai cine nu vrea nu se distrează la 𝗖𝗟𝗨𝗝. Zilele orașului animă peste 40 de puncte de pe hartă, cu propuneri din care e imposibil să n-ai ce alege.
Ziua de vineri aduce muzici diverse în Piața Unirii; după apus, o idee bună ar fi Midnight Snack pe strada Iuliu Maniu: gustări și socializare. Dacă vă tentează să treceți la pasul următor, pe strada Mihail Kogălniceanu începe „Ethnicity” – Festivalul Multiculturalității – care le reamintește localnicilor de ce e fain Clujul, în diversitatea lui.
Sâmbătă, de la ora 15:00, la Casino Centru de Cultură Urbană are loc Festivalul Național Science on Stage, iar începând cu ora 16:00 e programată Parada Zilelor Clujului. De la ora 18:00 în Iulius Parc se lasă cu activități pentru întreaga de familie, concerte Compact, Delia și Subcarpați, plus un spectacol de drone, lumini și videomapping.
Duminica începe cu Crosul Universităților Clujene, iar de la 12:30 începe Regalul Folcloric, spectacol al tradițiilor. De la ora 16:00, Heart Society preia controlul în Iulius Parc, unde își dau întâlnire muzica, arta vizuală și comunitatea.
În parcul Zorilor și la cele două baze sportive din oraș sunt așteptați amatorii de ateliere științifice, jocuri sportive, spectacole pentru copii și activități pentru toată familia. Iar în Parcul Central va fi dificil să vă decideți: Wine Festival, concerte, Târgul Meșterilor Populari, Tabăra Nomadă și Zona de aventură. Pentru cei care au ca prioritate relaxarea, malurile Someșului și plaja urbană rămân opțiunile firești, deci e ce să faci în weekend și la Cluj.
În caz că vă-ntrebați, mai avem la București muzici ispititoare. Imaginați-vă o combinație de Bucovina și Dobrogea, de sonorități românești și armonii turcești, „înfășurate” tandru în orchestrație lăutărească. Poate că nu vă dați seama ce-ar ieși. Tocmai de asta vă dau câteva indicii: Mădălina Pavăl și Aylin Cadîr, plus 5 instrumentiști de toată isprava. 23 mai, ESHTE, ora 20.30. Nume de cod, „𝗟𝗮̆𝘂𝘁𝗮̆𝗿𝗲𝘀𝗲𝗹𝗲. Re*Interpretat„. Suflet țărănesc în haine de domn. Fiți curajoși și-ncercați. S-ar putea să-mi mulțumiți.

*Pe Diana Popescu o puteți găsi și pe Facebook ori pe Vorbitorincii.