Caută
Close this search box.

Lupta pentru inteligență artificială: Chinezii au lansat DeepSeek, dar au o reținere față de AI

Inteligență artificială / Shutterstock
Scris de:
  • Adriana Craciun
    Adriana Craciun

Antropologul Andrei Colțea spune, la Vorbitorincii Leaders, că este nevoie de reglementări stricte și un cadru legislativ solid înainte de a dezvolta noi tehnologii bazate pe inteligență artificială (AI), precum ChatGPT, DeepSeek sau Grok.

Inteligența artificială este un instrument puternic, care ar putea evolua într-un mod imprevizibil și ar putea deveni dificil de controlat, în lipsa unor norme clare, crede antropologul. „Eu sunt mai degrabă adeptul prudenței în dezvoltarea acestei tehnologii”, a spus Andrei Colțea.

Potrivit lui, AI-ul ar putea avea consecințe negative în două moduri: fie ar putea ajunge în mâinile unor actori statali sau non-statali, care să destabilizeze ordinea mondială, fie ar putea evolua într-un mod independent de voința celor care l-au creat. „Sunt semne puternice în direcția aceasta”, a afirmat el la podcastul Leaders cu Cătălin Striblea.

Andrei Colțea face referire și la un studiu recent realizat de cercetători chinezi, care a dezvăluit o reacție neașteptată a unui LLM (Language Learning Model), care s-a autoclonat pentru a evita oprirea sistemului. „Acesta este un prim semn că lucrurile nu pot fi controlate”, subliniază Colțea.

Până acum, cea mai performantă structură de procesare a informației era creierul uman. Și încă mai e, sper. Dar noi acum vrem să inventăm ceva mai performant fără să ne gândim la consecințe. Și cum poate asta să iasă bine? Nu există niciun scenariu în capul meu în care treaba asta iese bine. Mergi înspre a inventa ceva care e mai deștept decât tine și pe urmă ai pretenția să și controlezi chestia aia. E foarte greu de crezut. Ce scenarii pozitive sunt în chestia aceasta? Sunt vreo câteva, relativ puține”, a spus Andrei Colțea.

Lupta pentru inteligență artificială. De ce au dezvoltat chinezii DeepSeek

Decizia chinezilor de a dezvolta chatbot-ul conversațional DeepSeek a avut ca scop „recuperarea terenului pierdut” în competiția pentru inteligență artificială, crede antropologul Andrei Colțea.

Nu își pot permite să rămână în urma. Până acum se punea problema de o lume multipolară, nu? Nu o să mai fie o lume multipolară dacă o singură putere, Statele Unite sau alta, dezvoltă prima inteligența artificială la un nivel la care nu mai poate să fie ajunsă de ceilalți”, a explicat el.

Deși AI-ul nu a atins încă nivelul inteligenței umane, cursa pentru avansarea acestei tehnologii continuă în ritm accelerat, potrivit antropologului. El consideră că, în acest moment, SUA sunt „fără discuție” cu un pas înaintea altora în ceea ce privește progresele în domeniul inteligenței artificiale.

În China există oarecum o reținere față de dezvoltarea inteligenței artificiale. Ei au intrat în cursă asta, dar mi se pare un pic fără voia lor. Dacă ar fi alegerea lor strictă, ar reglementa chestia asta și ar frâna-o”, spune antropologul.

Antropologul mai spune că, de-a lungul timpului, succesul Chinei în domeniul tehnologiei s-a datorat în mare parte abilității de a prelua și îmbunătăți tehnologii deja existente. „Toată tehnologia pe care o au ei în momentul de față a fost dezvoltată în baza tehnologiei importate, nu furate, ci aduse de alții care au vrut să dezvolte China”, a spus el. 

În contextul intensificării competiției pentru AI, Cătălin Striblea a punctat faptul că atât Statele Unite, cât și UE alocă sume enorme pentru dezvoltarea acestei tehnologii.

Andrei Colțea susține că investițiile în cercetare sunt esențiale, însă mai importantă este gestionarea riscurilor pe care această tehnologie le presupune.

Pe mine mă interesează cursa în sine. Nu e o soluție să aruncăm cu bani în cercetare, fără să aruncăm cu bani în mecanismele de management al riscului. Acelea trebuie să primeze, în opinia mea, mai ales când vorbim de o armă atât de puternică, cum e inteligența artificială”, a afirmat Andrei Colțea.

Andrei Colțea este antropolog, istoric, autor, instructor de arte marțiale și cercetător al fenomenelor religioase. El a obținut un doctorat în Studii Globale la Universitatea din Shanghai. În prezent este consultant de branding intercultural pentru companii internaționale majore, având experiență profesională și în marketing politic și educație.

Urmărește noul episod Vorbitorincii Leaders cu Cătălin Striblea:

Foto: Shutterstock

Pe aceeași temă, puteți citi și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă alte noutăți